Biografie Bertha & Bartha

Vanaf hun jeugd zijn voor Bertha de Bruin-Klop en Bartha Hoekwater-Lock uit Hardinxveld-Giessendam, het zingen, solo en in groepsverband hun grootste hobby geweest. Bartha neemt de alt partij voor haar rekening en speelt een mooie volle partij op (western)gitaar en mondharmonica mee, wat reflecteert in een harmonieus geheel. Bij sommige nummers wordt de banjo ook door haar van stal gehaald. Bertha gaat zingend als sopraan door het leven en speelt bij haar zelf geschreven nummers op haar gitaar mee. Hier en daar laat zij een belletje mee rinkelen.

Bartha maakte spelende wijs kennis met muziek op een kleine houten kinderpiano en een mondharmonica en de kledinghanger was haar gitaar. Tijdens de afwas kende het ouderlijk huis, samen met haar zussen, vele muzikale momenten. Vervolgens had ze orgelles en leerde ze zichzelf gitaar spelen. Ook volgde ze gitaarles.. Bartha zong vervolgens lange tijd bij een zangkoor en was 11 jaar actief lid van het mandolineorkest "De plektrummelodisten" uit Hardinxveld-Giessendam. In 1997 bracht Bartha een solo-CD uit getiteld: 'Kracht om te leven' waarop zelfgeschreven liedjes met een religieuze boodschap staan. Een lang gekoesterde droom ging voor haar daarmee in vervulling.

Bertha had vanaf haar jeugd niet alleen veel plezier in het zingen, maar ook in het dichten en schrijven van liedjes en verhaaltjes. Toen zij klein was zong zij voor de spiegel en de haarborstel was haar microfoon. Op oudere leeftijd zong zij in een koor, en heel veel samen met haar broer op de zolderkamer van haar ouders, later gingen ze ieder hun eigen weg in de muziek. Bertha trad in de vroege jaren tachtig regelmatig op met soundmixbandjes, en de country en westernliedjes waren aan haar wel besteedt. Ook volgde ze zanglessen om de kleine kneepjes van het zingen te leren. In 2006 kwam er een gedichtenbundel van haar uit getiteld: 'Vechtend en Zoekend', een bundel met zowel religieuze als algemene gedichten.

Inmiddels is er veel gebeurd, zo hebben ze elkaar in 1986 ontmoet en ontdekten dat hun twee zangstemmen heel goed bij elkaar pasten. In januari 1988 was er een optreden in een uitzending van het EO-programma 'Met muziek het hele land door'. Vanaf dat moment is de X-factor van hun beiden talenten gevonden, het unieke B & B geluid die bij vele mensen zo als verluid het kippenvel doet komen, doen Bertha en Bartha besluiten door te gaan met hun zangactiviteit. Het zangduo Bertha & Bartha is geboren.

De oorsprong van het zangduo werd gelegd bij de kerk/thema en jeugddiensten en de kerkelijke vrouwenochtenden, een keuze die hen beiden na aan het hart ligt, en dat nog steeds met veel enthousiasme, onderdeel is van hun zangactiviteiten. Ook zijn ze regelmatig bij de Ziekenomroep 'RANO' te Gorinchem te beluisteren. Daarnaast worden ze veelvuldig uitgenodigd voor optredens in: verzorgingscentra's, speciale kerstmiddagen/avonden en markten, jubilea voor verjaardagen en huwelijksfeesten/receptie's, speciale evenementen zoals concerten en jubilea en/of gezellige middagen voor ouderen/vrouwenbonden. Bertha & Bartha nemen vocaal een breed scala van liedjes voor hun rekening van religieuze en gospelnummers (Nederlands en Engelstalig) tot en met de typische jaren zestig en zeventig liedjes van toen. Deze liedjes zijn vooral voor vele oudere mensen een feest van herkenning. De reactie's van mensen en recencie's van nieuwsbrieven en regionale kranten worden en zijn altijd positief bevonden.

In het jaar 2000 werd er bij de regionale omroep Merwe TV in december een radioprogramma van ruim een uur aan hen gewijd dat de titel: "Kerstfeest met Bertha en Bartha" kreeg. In het jaar 2002 kwam hun eerste CD getiteld: "Een Nieuw Begin" met zelfgeschreven nederlandstalige gospelnummers uit, zij namen deze CD op ter gelegenheid van hun 12,5 jarig zangjubileum. De eerste druk en opbrengst van deze CD is ten goede gekomen aan het project: Bijbels en Braillebijbels voor China van het Nederlands Bijbelgenootschap.

In het najaar van 2008 (het jaar dat ze twintig jaar samen zingen), is hun tweede CD getiteld: "Close by You" uitgekomen, op deze CD staan country/gospels nummers en ook hierop zijn alle nummers weer zelf geschreven. Ook van deze CD is een gedeelte naar een goed doel gegaan. (Bijbels in verschillende talen voor op de detentieboten)

Heeft u interesse om een CD te bestellen, of wilt u meer informatie, of ons boeken dan kunt u contact opnemen met Bertha de Bruin-Klop (0184-618394) of met Bartha Hoekwater-Lock (0184-617402) of mailen met berthaenbartha@gmail.com

Wij vinden het leuk als u na een optreden een berichtje achter zou willen laten dan is dat mogelijk op: berthaenbartha.hyves.nl